Krémové risotto

Krémové risotto s krevetami 🍽️ 🦐
Ingredience a postup na 2 porce ⬇️:

180g rýže na risotto
1 šalotka
1 špetka chilli
Krevety - včetně hlav a krunýřů
Zelenina na vývar
Suché bílé víno
80g másla
Parmazán
Citron
Hladkolistá petržel
Sůl, pepř

Očistěte si krevety - zbavte je hlav, krunýřů a nezapomeňte vyndat střívko. Hlavy a krunýře nevyhazujte! Tyto zbytky z krevet osmažte na olivovém oleji, zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte kořenovou zeleninu, bylinky a zalijte vodou. Pro lepší chuť můžete přidat i pomeranč. Vývar táhněte max 45 minut, ať nezhořkne.

Mezitím si propláchněte rýži na risotto. Na olivovém oleji si orestujte šalotku. Přidejte rýži a osmahněte ji se špetkou chilli. Poté vše zalijte vínem a odvařte.

Nyní je čas přidat vývar. K rýži postupně přilévejte část vývaru tak, aby byla ponořená. Za častého míchání ho nechte vždy téměř vyvařit. Takto pokračujeme, dokud není rýže al dente.

Mezitím, co se rýže vaří, si orestujte krevety na troše olivového oleje. Do pánve po krevetách nalijte trochu vína, odvařte ho, přidejte vývar a citrón. Poté za pomoci studeného másla vymíchejte emulzi.

Pořádně tekuté risotto sundáme z plotýnky a pomalu vmícháme máslo s parmazánem. Osolte, opepřete, zakápněte citronem a vmíchejte bylinky.

Risotto vlijte na talíř, přidejte krevety, parmazán a polijte emulzí 🤩🦐